V júli mesto dostalo z podielových daní 1,589 milióna eur

20.07.2010 Prešov

Prešov 20. júla (TASR) – Do príjmovej kapitoly rozpočtu mesta Prešov prišlo tento mesiac 1,589 milióna eur z podielových daní.
Hovorkyňa mestského úradu (MsÚ) Iveta Adamová informovala TASR, že oproti predchádzajúcim dvom mesiacom ide o radikálny nárast, nakoľko v máji dostali 578.000 eur a v júni len 249.000 eur.
Na základe posledných zverejnených odhadov Ministerstva financií SR by sa mal výpadok príjmov z podielových daní pre mesto pohybovať na úrovni necelých 2,45 milióna eur. Z tohto dôvodu sa situáciou zaoberali aj poslanci mestského zastupiteľstva na júnovom rokovaní, ktorí uznesením uložili vedeniu úradu, aby pripravil úpravu rozpočtu. Zriadený krízový manažment o príslušných opatreniach rokoval v pondelok (19.7. ).
\"Našli sme rezervy vo výške 600.000 eur v jednotlivých kapitolách a budeme hľadať ďalšie zdroje na MsÚ, ako aj v mestských firmách, \" konštatoval primátor Prešova Pavel Hagyari. Podľa neho je najväčšia možnosť úspory na organizačnom odbore a rovnako aj v kapitole bežnej údržby.
Na septembrové rokovanie zastupiteľstva plánuje radnica predložiť aj aktuálny audit nehnuteľností vo vlastníctve mesta, ktoré potrebujú výraznejšiu rekonštrukciu a mesto ich nevie využívať, s návrhom na ich prípadný odpredaj. K škrtaniu výdavkov dôjde na všetkých odboroch mestského úradu.
Podľa hovorkyne nedostatočný prísun peňazí chod radnice neochromil a zamestnancom všetkých zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta boli mzdy vyplatené v platných termínoch, oproti zaužívanému termínu sa však posunul o tri dni. Situácia sa júlovým prísunom peňazí nemení. Prioritou zostávajú úhrady záväzkov, bežná ekonomická činnosť, školstvo, sociálne služby a havarijné stavy.
\"Očakávame, že štát nahradí tento výpadok daní, pretože fiškálnou decentralizáciou, ktorá bola urobená pred niekoľkými rokmi, nám dal právomoci a je nutné nastaviť financie. V prípade, že táto decentralizácia nebude fungovať, tak ju štát musí zmeniť, \" dodal Hagyari.
Pripomenul, že mestská samospráva zatiaľ neuvažuje ani o zvýšení daní a iných poplatkov. Úspory chcú hľadať v bežnej prevádzkovej činnosti, šetriť plánujú na verejnom osvetlení, mestskej hromadnej doprave a údržbe zelene. Krízový manažment v meste bude podľa primátora fungovať, kým vláda nenastaví a neusporiada verejné financie do predpokladateľného príjmu.
 

Vyberte región

mark